fbpx

Откритие на Джак Крийнен води до важен напредък в отглеждането на краставици на висока конструкция

Този материал е превод на оригинална статия, публикувана в официалния сайт на Nunhems Netherlands BV тук. Авторските права върху този материал не са притежание на „Контивест“ ООД. 

Тази година се навършват 20 години откакто подразделението на BASF за зеленчукови семена започва да отглежда и селектира краставици за високи конструкции. Ключова роля при развитието на сортовете изиграва Джак Крийнен – холандски фермер, който отглежда краставици, и случайно открива необичайно растение в своята оранжерия. Именно това растение впоследствие се използва за база при разработването на сортовете Nunhems COMPACT. Развитието на тези сортове, които са част от серията Hi Reovultion, води до огромен ръст в отглеждането на краставици на висока конструкция, особено в Холандия. Джак Крийнен разказва своята история в тази статия.  

Джак Крийнен, основен участник в разработването на сортове краставици за отглеждане на висока конструкция

Година е 2000 г., краят на месец юни. Джак Крийнен, който в този момент произвежда 6 милиона краставици на година върху тридесет декара, забелязва необичайно растение в своята оранжерия.

„Това растение имаше по-малки и по-зелени листа и различни плодове в сравнение с останалите. Неговите междувъзлия също бяха по-къси, така че производителността на растението беше по-висока“, разказва Крийнен. Към онзи момент той все още отглежда краставици по конвенционалния метод, но продължава да наблюдава необичайното растение и отчита как то дава повече краставици. „Разликата беше голяма“, споделя Джак.  

Кофа с вода

В онзи момент Крийнен трябва да реши какво иска да прави с растението. Все пак, ако го отреже заедно с другите растения, може никога повече да не се появи подобно такова. Ето защо той решава да отреже страничните разклонения от растението и да ги постави в кофа с вода. По това време в BASF вече са чули за специалното растение в оранжерията на Крийнен и предполагат, че то има потенциал да бъде отглеждано на висока конструкция. В онзи период обаче тази техника на отглеждане все още е в ранен етап на своето развитие. 

Лаборатория
BASF се вълнува от появата на това растение и изявява желание да изследва генетичните причини, които са довели до развитието му – целта е да се определи дали от него могат да бъдат селектирани сортове, подходящи за отглеждане върху високи конструкции. „Заедно с Херман Херманс, който беше моят представител от BASF по онова време, отидох до тяхната лаборатория в Роелофарендсвенм за ДНК анализ“, продължава разказа си Крийнен. Установява се, че растението наистина има нетипичен генотип и то се превръща в база за разработването на краставици за отглеждане върху висока конструкция. В следващите години Крийнен поддържа близък контакт със специалистите от BASF. Неговите оранжерии се превръщат в основни тестови локации, всичко се брои, мери и претегля.

Краставици сорт Hi Jack, кръстени на Джак Крийнен

Хай Джак (Hi Jack)

Първите опити за цялостно отглеждане върху висока конструкция на новите сортове COMPACT са направени в град Нунхем, Холандия през 2004 г. Три години по-късно започва процедура по патентоването на гена COMPACT. Този патент вече е признат в различни страни, включително Холандия. През 2008 г. сортовете Hi Tona, Hi Jack и Hi Lisa са пуснати в продажба. Hi Tona (Хай Тона) е кръстен на майката на Джак Крийнен, а Hi Jack (Хай Джак) – на самия Крийнен. Какво мисли Крийнен за това? „Това със сигурност е голяма чест. Но все пак аз съм просто обикновен човек и продължавам да съм такъв“, коментира той скромно.

Крийнен отглежда сорта Hi Power в продължение на 8 години. Този сорт е част от серията Hi Revolution, в която попадат и Hi Jack и Hi Tona. „Общото между растението, което намерих в моята оранжерия, и този сорт е много ясно видимо за мен: веднага разпознавам късите междувъзлия и по-малките и по-зелени листа. Производителността е по-висока както по отношение на броя плодове, така и по отношение на тяхното тегло“, казва Крийнен. „Този сорт е изключително подходящ за отглеждане върху висока конструкция. Всъщност това е най-добрия сорт на пазара в момента.“


Отглеждане върху висока конструкция

В момента при Крийнен работят 40 човека по време на силния сезон. В началото на века той съвсем плахо е започвал да проучва възможностите, които отглеждането върху висока конструкция може да предостави. „Пускането на пазара на сортовете от серията Hi Revolution повлия наистина положително върху развитието на този метод на отглеждане. Вярвам, че в бъдеще той може да бъде допълнително оптимизиран, за да дава и още по-високи добиви. Като се има предвид, че разходите за отглеждане непрекъснато нарастват, подобно оптимизиране е просто задължително. Разбира се, отглеждането върху висока конструкция изисква инвестиция за преустройство на вашата оранжерия, но ако искате да развивате бизнеса си в крак с времето, този метод на отглеждане с изкуствена светлина е стандарта, към който трябва да се стремите.“ 

Бъдеще
Какви са предвижданията на Крийнен за развитието на зеленчукопроизводството през следващите 20 години? “Производителността при отглеждането на зеленчукови растения ще продължи да се повишава – очаквам индустрията да достигне до производителност от 400 краставици на квадратен метър и да се усъвършенства допълнително по отношение на автоматизацията на процесите по отглеждане.“

    Свържете се с нас

    Предпочитам да получавам съобщенията по:

    Е-mailТелефонSMSПоща